Kořen pampelišky a mé domácí NEKAFE

Smetanka lékařská, pro spousty zahrádkářů noční můra. Určitě někoho takového znáte, kdo chodí po zahradě a snaží se je v tom lepším případě ,,pouze" vyrýt ze země a v tom horším, zlikvidovat chemií. Mě to přijde jako strašná škoda, protože tahle žlutá divoká bylinka je vhodná ke konzumaci a to úplně celá, od kořene po květ.
Na co se pampeliška používá?
- podporuje funkci jater a ledvin
- detoxikace organismu
- používá se při problémech žlučníku
- působí močopudně, tudíž je vhodná při zánětech močového měchýře
- bojuje proti infekci
- zlepšuje trávení
- zlepšuje imunitní systém
- upravuje hladinu cukru v krvi
- je plná vitamínů A,B,C,D
- obsahuje železo, draslík, zinek, hořčík...
No řekněte mi, kdo se může dobrovolně takového léčivého pokladu zbavit?! :)
Teď si povíme něco málo o kořenu....
Kořen by se měl sbírat v době, kdy rostlinka nekvete, což znamená buď časně z jara v březnu a dubnu nebo na podzim - v kořenu je nejvíce živin. Sbírat se může po celou dobu, akorát mimo tato období bude mít slabší účinky. Rozhodla jsem se využít jeho léčivou sílu a připravit si doma své poctivé NEKAFE.
Takže neváhejte, vezměte si rukavice, zahradnickou lopatku, košík a vyrazte procházkou na louku vyrýpnout pár kořenů pampelišek. Určitě ale vybírejte místo, které není v blízkosti silnic a polí.
Jak si takové NEKAFE připravit?
Úplně jednoduše. Nasbírané kořeny dobře umyjte, vydrbejte kartáčkem a nechte oschnout.

Teď přijde na řadu pražení kořenů. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do rozehřáté trouby na 140 stupňů. Po upražení by měly mít tmavě hnědou barvu. Dobu pražení neuvádím, protože každá trouba peče úplně jinak, takže jediná rada zní, řiďte se podle barvy. :)

Já si ještě nechala rezervu a vyndala je o trošku dříve. Můžete je rozemlít v hmoždíři nebo použít mlýnek na koření. Po rozemletí jsem ještě vysypala ,,prášek" na pánev a nasucho trochu opražila. To Vám byla vůně!

A jdeme do finále. Protože jsem velká milovnice kurkumy a skořice, přidala jsem čtvrt lžičky kurkumy, půl lžičky skořice a opravdu malinkou špetičku kajenského pepře do sklenice k pampeliškové nekávě. Ale to záleží čistě na Vaší chuti, není podmínkou cokoliv přidávat :) Já si ještě dávám do hrnečku mléko, chuť je jemnější a případně můžete i dosladit.